LIV I GAMMEL REDSKAP: Øystein Ask i Bergen Kringkaster er av entusiastene som har fått liv i den gamle Western Electric-senderen, som tidligere sørget for radiosignaler i Odda.

Radioentusiaster i Hordaland har blåst liv i en 60 år gammel radiosender på Askøy. Nå kan du skru deg frem til NRKs gamle pausesignal på mellombølgen.

Publisert 01.12.2012 09:26. Oppdatert 04.12.2012 18:33.
PAUSESIGNALET

Pausesignalet ble brukt til kontinuerlig sending før de faste sendingene tok til, samt ved utilsiktede pauser.
Det første pausesignalet var komponert av Eivind Groven, som gikk til topps i NRKs konkurranse i 1937.
I 1969 fikk NRK et nytt pausesignal, denne gang komponert av Arne Nordheim. (Kilde: Wikipedia)

Denne uken er det 75 år siden NRKs sendestasjon på Erdal på Askøy begynte å formidle radiosignalet fra det som i dag heter P1 ut i verden.

Sendestasjonen, som ble drevet av Televerket, skulle sikre gode lytterforhold for NRKs sending over AM-nettet på Vestlandet og i Nordsjøen. Den første sendingen kom på luften 28. november 1937.

LES OGSÅ: FM-nettet i Norge slukkes i 2017 | Om fem år er denne ubrukelig

FM-nettet i Norge slukkes i 2017:
http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.7627573

Om fem år er denne ubrukelig:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/more_og_romsdal/1.8112643

GAMLE RØR: I museumet på Askøy kan en få innblikk i hva som trengtes for å få NRK på luften på 30- og 40-tallet.
Foto: Roy Hilmar Svendsen/NRK

1. november 1978 var det over og ut for Askøy-senderen, og de to 150 meter høye antennemastene ble tatt ned i år 2000. Men denne uken kan ivrige AM-lyttere igjen høre sendinger fra Erdal, på 1314 kilohertz på mellombølgen.

– Jubileet vil bli markert på lørdag. Da vil vi sende NRK P1-sendingen. Ellers vil folk kunne høre det kjente gamle pausesignalet , sier Øystein Ask i Bergen Kringkaster til NRK.no.

– Ideen om å få liv i en av de gamle senderne har vi hatt lenge, og dette var en fin anledning. Men vi har ikke konsesjon til å sende. Derfor var vi nødt til å innhente tillatelse fra Post- og teletilsynet før vi satte i gang, sier Ask.

Bruker Odda-sender fra 50-tallet

Signalet blir sendt fra en gammel Western Electric-sender fra 50-tallet, som opprinnelig stod plassert i Odda, via en 15 meter høy antenne som står like utenfor radiomuseet på Erdal.

Jordbølgene sørger for at radioer på og rundt Askøy, samt bergensområdet, skulle ha gode forutsetninger for å få treff på 1314 kHz, tidligere kjent som Kvitsøy-frekvensen.

– Sendingene skal være hørbare i bergensområdet, sier Ask.

Jubileet blir også markert i sendestasjonen på Erdal lørdag fra kl. 13 til 15, hvor det er åpent hus, foredrag og demonstrasjon for interesserte.

FRA SENDER TIL MOTTAKER: Øystein Ask setter i gang NRKs gamle pausesignal, kopler det til den gamle senderen og henter det frem på AM-båndet på radioen.
Ber om lydfiler fra lyttere

Da NRK.no besøkte sendestasjonen onsdag, var det fullt mulig å ta inn sendingen på en høyst ordinær bilradio på hele strekningen fra Askøy til Bergen sentrum. Men gjennom ionosfæren rekker signalet mye lenger, spesielt for radioamatører med litt kraftigere mottakere.
Gammel radio innstilt på Vigra-senderen (Foto: Roy Hilmar Svendsen/NRK)

SENDER PÅ KVITSØY-FREKVENSEN: Du kan prøve å ta inn pausesignalet på 1314 khz, ofte merket ‘Stavanger’ på gamle radioer.
Foto: Roy Hilmar Svendsen/NRK

– Pausesignalet er blitt fanget opp på Østlandet, flere steder i Sverige og faktisk også i Finland, forteller Ask.

Entusiastene i Bergen Kringkaster vil gjerne ha epost med en lydprøve (mp3-fil) dersom du befinner deg et stykke unna og likevel klarer å fange opp signalet.
Vurderer å søke om konsesjon

Radioentusiastene er nå i tenkeboksen om de skal søke konsesjon for faste sendinger på mellombølgen fra Askøy.

– Noen i foreningen er interessert i det, så jeg ser ikke bort fra at det er noe vi vil jobbe videre med. Da vil det i så fall være en konsesjon spesielt dedikert til museumsvirksomheten, sier Ask.

NRKs mellombølgesendinger fra Vigra ble avsluttet 30. juni i fjor, mens sendingene fra Røst blir kuttet fra nyttår. Sendingene fra Ingøy i Finnmark (langbølge) og fra Svalbard (mellombølge) fortsetter.


LIV I GAMMEL REDSKAP: Øystein Ask i Bergen Kringkaster er av entusiastene som har fått liv i den gamle Western Electric-senderen, som tidligere sørget for radiosignaler i Odda. Foto: Roy Hilmar Svendsen/NRK