75-åring på luften igjen – Fra Askøyværingen 3.desember 2012.
De er ivrige, kunnskapsrike og de aller fleste er menn. De er radioamatører i Foreningen Bergen Kringkaster.
Av Siri Fagerås
Publisert 03.12.12 18:19
Endret 03.12.12 18:11
De snakker et språk som er vanskelig for Askøyværingen å følge. Det gjør lite. Herrene er ivrige på å vise rundt og forklare, og på turen gjennom Bergen Kringkaster blir mye oppklart; Maskiner får navn og bruksområder blir presentert.
– Dette enorme maskineriet trengtes for å sende radioprogrammer tidligere, forteller Per Dagfinn Green.
– Nå, i dataalderen, er alt så mye mindre og enklere, slike store maskiner er stadig sjeldnere i bruk, bekrefter radioamatørene Øystein Ask og Svenn Martinsen.
Verden inn gutterommet
Svenn Martinsen forteller at han som ungdom i sekstiårene, lå i sengen på gutterommet og lyttet til musikk fra senderen CHUM i Canada gjennom hele natten. Siden har interessen for radio bare økt.
– Selv er jeg en DX-er, forteller han.
– Vi, DX-ene, lytter etter, og registrer signaler fra radiosendere som ikke har vært hørt i distriktet tidligere.
Martinsen viser fram album med kort fra radiostasjoner han har hatt kontakt med. De første kortene stammer fra 1963-64. Hvert år legges nye kort til samlingen.
Knapt sett sin mann
Øystein Ask er opptatt både av det tekniske og av å ha kontakt med radioamatører andre steder i verden. På verdensbasis finnes det rundt 2,5 millioner av dem.
Den siste tiden har han brukt uker og måneder av egen fritid for å sette en Western Electric- sender fra 1940-årene i stand og i drift på Askøy. Senderen var tidligere i bruk i Odda.
– Konen min har knapt sett meg, smiler han.
– Jeg har vært her til langt på natt for å få senderen klar til 75års- jubileet.
Når det i dag igjen, for første gang siden 1978, sendes et NRK-program fra anlegget på Erdal, er det Western Electric-senderen som er i bruk.
Sendinger og sendesignal kan høres på 1314 kilohertz mellombølge. Foreningen Bergen Kringkaster har fått konsesjon for å drive sendinger ut jubileumsåret, men fortsetter gjerne lenger om muligheten byr seg.
Det skjedde i 1937…
28. november 1937 kunne folk på Vestlandet og i Nordsjøen høre første sending fra NRKs sendestasjon på Erdal på Askøy.
Stasjonen skulle sikre gode lytteforhold for NRKs sendinger til befolkningen vestpå.
– Det var nasjonsbygging, sier Svenn Martinsen.
Felles sendinger styrket samhold og fellesskapsfølelse, fortsetter han.
– Radiokommunikasjon er enormt viktig, både i dagligliv og ved kriser, derfor må vi ta godt vare på senderne som ennå er igjen.
De første sendingene ble sendt fra en Telefunken, 20 kW og en Marconi, 1kW. Begge senderne står fremdeles intakte i underetasjen på den fredete Bergen Kringkaster. Telefunksenderen er eneste komplette og bevarte av sitt slag i verden i dag.
Kom, se og opplev
Bergen Kringkaster ble i 2000 fredet av Riksantikvaren. I dag står Askøy kommune som eiere av Kringkasteren, mens det er Foreningen Bergen Kringkaster som driver denne.
Selv om antennen som brukes i dag kun er 15 meter høy, er dagens programmer hørt så langt borte som i Sverige, smiler Øystein.
– Lydsignalene vi sender, høres enda lengre borte; Både i London, på Island og i Tyskland, forteller han ivrig. Hver søndag er Bergen Kringkaster åpen for publikum, som vil se og høre mer.
I anledning jubileet serveres godord og klipp fra gamle radiosendinger. Bjørn Tore Bystrøm underholder på saksofon, før det hele avsluttes med snitter, hvit dame, kaffe og mer radioprat.